Dit effect heeft fruit op ons lichaam

uzuma detox sapkuur

Onze voeding heeft een grote invloed op ons lichaam. We kunnen daarom bepaalde ziektes aanpakken door onze voeding aan te passen. Ze kunnen ons helpen in positieve zin, maar ook in negatieve zin! Daarom een lijst met wat welke fruitsoort voor ons lichaam doet.

Het is niet zo dat je nu bepaalde fruit soorten perse moet gaan eten of moet laten liggen. Maar zoals onze medische wereld ooit is begonnen met Hippocrates ‘Laat voeding ons medicijn zijn, en ons medicijn onze voeding’. Alle begint bij wat we naar binnen werken, onze voeding!

Fruit soorten – welke invloed op ons lichaam

Van een aantal fruit soorten is bekend dat het een bepaalde werking heeft op ons lichaam. Zo is banaan bijvoorbeeld goed als je diarree hebt, maar bij een verstopping eet je liever geen banaan! Pruimen daarentegen kan die verstopping wel oplossen en is goed om te eten als je last hebt van harde ontlasting. Ik ga op alfabetische volgorde een lijstje af met soorten fruit die een bepaalde invloed hebben op ons lichaam.

Ananas
In ananas zit het stofje bromelaine, dit heeft spijsvertering bevorderende eigenschappen. Het komt onze spijsvertering dus ten goede! Daarnaast is dit enzym (bromelaine) ook goed in andere opzichten. Het heeft namelijk de neiging om ontstekingsreacties in ons lichaam te blokkeren.

Appel
In appels zitten pectinen, oplosbare vezels, die de afvoer van cholesterol uit ons spijsverteringssysteem bevorderen. Dus als je een hoog cholesterol hebt is het raadzaam om wat vaker een appel te eten. Daarnaast bevat een appel ook het stofje phloridzine die chronische ontstekingen in de longen (astma) kunnen verminderen. Als je dacht dat dit het was, in appels zitten ook de stofjes quercetine, flavanoide die een werking hebben als antihistamine (remt de werking van histamine in ons lichaam die dus allergische reacties verminderen).

Banaan
Bananen zijn prachtige fruitsoorten die je voor verschillende dingen kunt inzetten. Zoals je hierboven al las voor onze spijsvertering, maar ook bij slapenloosheid bijvoorbeeld. Banaan bevat de aminozuur tryptofaan dat in ons lichaam wordt omgezet naar serotonine, die dus een rol speelt bij ons slaappatroon. Daarnaast is het zeer rijk aan kalium dat prachtig werkt tegen een hoge bloeddruk.

Bosbes
Bosbessen bevatten het stofje anthoxyanidine, een antioxidant. Dit ontspant de bloedvaten en beschermt de vaatwanden tegen beschadiging. Daarnaast bevat het een aantal antioxidanten die kunnen helpen tegen grauwe staar (verlies van gezichtsveld). Het geneest niet maar kan wel preventief werken.
uzuma detox sapkuur

Fruit soorten – de ene beter dan de ander

Citrusvruchten
Vol met vitamine C, dat een belangrijke vitamine is voor ons immuunsysteem. Het stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes die indringers te lijf gaan. Daarnaast heeft het ook antibiotische eigenschappen.

Cranberries
Ze worden in veel homeopathische middelen gebruikt bij urineweginfecties. Cranberry’s zijn rijk aan proanthocyanidinen die voorkomen dat de E.colibacterien (die urineweginfecties veroorzaken) zich kunnen nestelen in het urinekanaal.

Goijbessen
Een immuum versterker! Het stofje polysacchariden, een suikermolecul, deze suikers stimuleren de aanmaak van witte bloedlichaampjes die ons lichaam nodig heeft om bijvoorbeeld griep en verkoudheid te mijden.

Kersen
Vol met anthocyanen die ook een ontstekingsremmende werking hebben. Daarnaast bevat het ook melatonine (vooral de montmorency kersen), dit stofje hebben we nodig om te slapen!

Mango
In mango zitten verschillende goede stoffen voor ons lichaam. De proteolytisch enzymen zorgen dat het lichaam proteïnen beter verteert. Daarnaast heeft het een groot gehalte van betacaroteen (dit zit ook in wortels) dat een vet oplossende antioxidant is. Dit stofje biedt bescherming tegen beschadiging en rimpels. Daarnaast heeft het ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Wist jij dat deze fruitsoorten een positieve werking hebben op ons lichaam?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Dit effect heeft fruit op ons lichaam

 1. Dit is héél goed om te weten
  Fijne informatie.
  Cranberry sap drink ik dagelijks.
  Citrusvruchten eet ik dagelijks.
  Dit laatste heeft een antibacteriële werking en bevat boordevol vitaminen c…..

  Een fijne dag

 2. Ik las vandaag een studie dat sinaasappels een stof, nobiletine, bevatten die bevordelijk is ter voorkoming van hart- en vaatziekten en suikerziekte.

Comments are closed.