Diagnose van de ziekte van Crohn: wat kun je verwachten?

leven met crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darmen die vaak moeilijk te diagnosticeren is vanwege de symptomen die veel overlap vertonen met andere darmproblemen. Als je vermoedt dat je de ziekte van Crohn hebt, is het belangrijk om een bezoek te brengen aan een gastro-enteroloog / Maag-darm-lever arts voor een juiste diagnose en behandelplan.

De diagnose van de ziekte van Crohn begint meestal met een gesprek over je medische geschiedenis en symptomen. De symptomen van de ziekte van Crohn kunnen variëren van persoon tot persoon, maar kunnen onder meer buikpijn, diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en bloed in de ontlasting omvatten. Daarnaast kunnen er ook andere symptomen optreden zoals gewrichtspijn, huiduitslag en oogproblemen.

Na het bespreken van je symptomen zal de gastro-enteroloog waarschijnlijk een lichamelijk onderzoek uitvoeren en een aantal tests bestellen om een definitieve diagnose te stellen. Enkele van deze tests kunnen zijn:

  • Bloedonderzoek: hiermee kan worden gekeken naar ontstekingsmarkers en bloedarmoede, die beide kunnen wijzen op de ziekte van Crohn.
  • Endoscopie: dit kan een colonoscopie of een gastroscopie omvatten, waarbij een flexibele buis met een camera wordt gebruikt om de binnenkant van je darmen te bekijken en weefselmonsters te nemen.
  • Beeldvormende onderzoeken: zoals een MRI-scan, CT-scan of echografie van de darmen om ontstekingen en structurele afwijkingen te detecteren.

Eenmaal gediagnosticeerd met de ziekte van Crohn, zal je in overleg met je gastro-enteroloog / MDL arts een behandelplan opstellen. Dit kan bestaan uit medicatie, dieetveranderingen, stressmanagement en soms zelfs chirurgie. Het is belangrijk om je behandelplan nauwgezet te volgen en regelmatig contact te houden met je arts om je symptomen te monitoren en aanpassingen aan je behandeling te maken indien nodig.

Hoewel de ziekte van Crohn een chronische aandoening is die niet te genezen is, kunnen de symptomen wel onder controle gehouden worden met de juiste behandeling. Met de juiste aanpak en ondersteuning van je zorgteam kun je een goede kwaliteit van leven behouden en de symptomen van de ziekte van Crohn zo veel mogelijk beheersen.

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.