De voordelen van een BTW nummer

Ik heb nu ruim een maand een BTW nummer voor mijn blog, maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen daarvan? Waarom kies je voor een btw nummer, en waarom niet gelijk inschrijven bij de Kamer van koophandel? Nou daar kan ik je alles over vertellen. En vertel je graag alle voordelen van een btw nummer.

In maart begon ik ineens heel erg te twijfelen over hoe het verder moet met mijn blog. Ik kreeg ineens een 2e aanvraag voor een betaalde opdracht, terwijl ik dat totaal niet verwachtte. De jaren ervoor had ik altijd maar 1 betaalde opdracht per jaar gehad. De 2e opdracht kwam totaal onverwachts voorbij, en ik begon ineens heel erg te twijfelen nadat ik het wetboek voor bloggers had gelezen. Ik besloot om contact op te nemen met de Kamer van koophandel, dit kon zelfs via whatsapp. Dus ik deed dat, en kreeg een verhelderend antwoord van hun.

Een btw nummer of toch een kvk inschrijving?

Ik stuurde mijn verhaal dus via whatsapp naar de Kamer van koophandel, want ik had behoorlijk wat vragen voor hun. En kreeg al snel antwoordt. Omdat ik niet perse de ambitie heb om geld te verdienen met mijn blog, leek het het verstandigst om eerst alleen een btw nummer aan te vragen. Omdat ik toch iets geld verdien en ik dus een ondernemer ben voor de belastingdienst. Je bent dan dus niet perse een ondernemer voor de kamer van koophandel. Echter kan ik dit op elk moment ook gewoon aanvragen, mocht ik er uit zijn wat ik precies in gedachten heb met mijn blog. Ik blog omdat ik het leuk vind, en het mijn uitlaatklep is, en niet perse met de intentie om er veel geld mee te verdienen. Op dit moment verdien is sporadisch wat geld met mijn blog door advertenties in mijn sidebar, en footer (dit is wel maar een paar cent), en schrijf ik af en toe een betaalde blogpost. Dit laatste is op dit moment mijn inkomstenbron, en degene waarvoor ik een btw nummer heb aangevraagd. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk en wat zijn de voordelen van een btw nummer?

Hoe werkt een aanvraag en wat zijn de voordelen van een btw nummer?

Het is heel simpel. Je gaat naar de site van de belastingdienst en vraagt een btw nummer aan. Dit heet ‘Opgaaf startende onderneming’. Dit formulier dien je in te vullen, en op te sturen naar de belastingdienst waarna ja binnen 2 weken een brief terug ontvangt of je aanvraag is goed gekeurd. En vanaf dat moment mag je facturen maken en 21% btw rekening over de geleverde diensten. Als ik bijvoorbeeld 75euro vraag voor een artikel exclusief btw, dan is dat inclusief btw 90,75 euro. De btw verdiensten onder de 1358euro mag je zelf houden, en daarboven moet je de btw inleveren. Voor mij is dat gelijk een richtlijn wanneer ik mij ongeveer moet gaan inschrijven bij de Kamer van koophandel. Aangezien ik nu sporadisch ineens 3 betaalde opdracht heb geschreven dit jaar, en geen zekerheid heb of ik nog vaker dit jaar opdrachten krijg. Een voordeel is dus dat je de btw onder dat bedrag zelf mag houden, wat ik wel heel erg prettig vind. Elke 3 maanden vul ik de inkomsten in, en daarna krijg je te horen of je iets moet betalen of niet. Afgelopen kwartaal (want ik moet tot april invullen), heb ik niets hoeven te betalen. En extra voordeel vind ik dat je facturen kunt maken, want veel bedrijven vragen daar naar.

Heb jij een btw nummer? Of ben je zelfs al ingeschreven bij de KVK? En wat zou jij overwegen?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.