De starve and stack methode

shopkorting

Regelmatig deel ik artikelen over sparen en mijn doelen/dromen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om te sparen, iedereen heeft zijn eigen doel en manier. Tijdens mijn zoektocht op internet over manieren om te sparen (eventueel aan te vullen op mijn huidige manier), kwam ik op de starve and stack methode. Wat deze methode is en hoe ik dit al deed?

Voor wie nog niet bekend is met de starve and stack methode, zal ik in dit artikel uitleggen wat dit inhoud. Maar ook hoe ik dit al onbewust bleek toe te passen bij mijn eigen spaargedrag. Het beestje heeft een naam zullen we maar zeggen.

Wat is starve and stack?

De starve and stack methode komt uit Amerika en is in eerste instantie gefocust op de kracht van rente. Maar ook als je voor een huis wilt sparen of voor andere ‘dure’ uitgave, kun je deze methode gebruiken. Het idee achter deze methode is dat je jezelf in een bepaalde periode (bijvoorbeeld 12 of 24 maanden) verplicht ‘lean’ te leven. In deze periode ga je van 50% van je inkomsten leven, de rest stapel je op (stack).
Maar je kunt dit natuurlijk ook aanpassen, want is 50% nou niet haalbaar (dat kan ik mij goed voorstellen!) dan kun je ook 75% of 80% proberen. Het doel is om met zo min mogelijk geld toch alles te kunnen betalen. Dit zorgt er ook voor dat je kritisch na je uitgaven gaat kijken.

En eerlijk gezegd, ik pas deze methode al een aantal jaren onbewust toe!
shopverslaving, shop verslaafd, shoppen

Hoe ik dit onbewust al deed?


Er zijn natuurlijk maanden waarin je ineens allerlei onvoorziene uitgaven krijgt. Hoe fijn is het dan dat je geld achter de hand hebt? Toen ik in 2017 begon met zoveel mogelijk van mijn salaris apart zetten, was ik onbewust al bezig met starve and stack. Laat mij dat verder toelichten om het wat duidelijk te krijgen.

  1. Ik ging kijken naar mijn uitgaven!
    Nu heb ik vroeger een telefoon abonnement gehad en ging dat veel te makkelijk er doorheen. Geen besef van hoeveel zoiets kost. Toen ik over ging naar een prepaid, ging ik mij beseffen dat je voor 90% misschien wel 95% gewoon je ‘gratis’ wifi kunt gebruiken. Dus ik had eigenlijk niet het hele jaar door een internet abonnement nodig op mijn mobiel. Dat resulteert al een aantal jaren dat ik maar 10 euro beltegoed haal voor ongeveer 6 maanden. Alleen als ik op vakantie ga haal ik extra internet zodat ik dingen kan opzoeken in het buiteland. Ik geef dus per jaar hooguit 30 of 40 euro uit aan mijn prepaid! Dat ben je met een abonnement vaak al per maand kwijt.

  2. Hoeveel geld heb je nodig voor je vaste lasten?
    Als je precies weet welke vaste lasten je hebt en waar je op kunt besparen, dan weet je ook hoeveel geld je overhoudt van je salaris. Ik neem even een makkelijk voorbeeld, stel je hebt 100 euro salaris. Daarvan gaat 80 euro naar je vaste lasten, dan houd je 20 euro over. Je zou kunnen zeggen, die 20 euro heb ik nodig om andere dingen te kopen. Maar je kunt ook zeggen, van die 20 euro die ik overhoud, mag ik 10 euro uitgeven en zet ik 10 euro van op de spaarrekening. Dit is wat ik jaren deed, van het geld dat ik overhield ging standaard de helft (soms wel tot 90%) naar de spaarrekening, de rest mocht ik uitgeven aan iets voor mezelf. Dat resulteerde vorig jaar zelfs in dat ik uiteindelijk aan het eind van de maand ook die overige ‘wat ik uit mocht geven’ op de spaarrekening zette.
    shopkorting

Maak voor jezelf een doel!

Maak voor jezelf een doel, waar wil je naar toe werken. Waar wil je voor sparen, wat is jou vlammetje waarvoor je dingen wilt opgeven/uitstellen? Het klinkt misschien vrij heftig hoe ik dus de afgelopen jaren heb gespaard. Ik kan mij ook zeker voorstellen dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Maar ik heb een doel, iets waar ik voor wil gaan. Om dat doel te kunnen bepalen, moet ik dingen laten of bewust keuzes maken. Niet erg want ik mis eigenlijk niks!

Door mezelf bij iedere uitgave die ik wil maken, afvraag of ik dit echt nodig heb en of ik het wel echt ga gebruiken, bespaar ik al heel veel uitgaven. Vaak is namelijk het antwoord, dat ik het niet nodig heb of dat ik iets soort gelijks al in huis heb. Zo heb ik bijvoorbeeld een enorme voorraad aan verzorgingsproducten. Voor ik iets nieuws mag kopen, wil ik echt minstens dat 90% van die voorraad op is. Logisch toch? Tuurlijk wil ik graag iets nieuws, maar als ik dan bij mezelf na ga of ik het echt nodig heb, is het antwoord vaak nee en weet ik dat ik dat geld beter op de spaarrekening kan zetten.

Ondanks dat je (bijna) geen rente meer krijgt op de spaarrekening, blijf ik sparen. Mijn doel, mijn droom proberen waar te maken! En dat kan echt alleen maar als ik daarvoor geld apart zet. Of dit in de komende maanden haalbaar is? Nee zeker niet, maar ik hoop toch eigenlijk wel binnen 10 jaar deze droom/doel bereikt te hebben. Ook dat weet ik niet of dat haalbaar is, maar aan mijn doorzettingsvermogen zal het zeker niet liggen!

Kende jij deze methode al?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.