De mooiste wandelroutes in Duitsland

Tijdens mijn vakantie kan er geen wandeling ontbreken. Heerlijk de natuur in en genieten van alle schoonheid om je heen. Daarbij ook nog eens heel gezond want die frisse lucht in het bos is echt heel goed voor je. Ik zocht de mooiste wandelroutes in Duitsland voor je op en er zitten echt hele mooie tussen! En niet al te ver van huis!

Duitsland vind ik echt een prachtig land met vele verschillen in de natuur. Zo zijn er bergen, maar ook zeker wat ‘plattere’ stukken. Voor ieder wat wils kun je wel zeggen. Waar je ook komt, er is altijd wel een wandelroute te vinden.

De mooiste wandelroutes op een rij

 1. Teutoburger Wald
  Super dicht bij huid want zodra je bij Enschede de grens over gaat kom je al in het Teutoburger Woud. Heuveltoppen tot 200 meter hoog, rotspartijen, zandsteen echt heel indrukwekkend om te zien. De oudste en langste afstandspaden (wel 150 kilometer lang!) is de Hermannshohen. De route start je in het plaatsje Ibbenburen en kun je in verschillende etappes afleggen.

 2. Zwarte Woud
  Ja hier ben ik zelf echt verliefd op geworden. Het Zwarte woud is het grootste bosgebied van Duitsland en is goed gevuld met naaldwouden wat het geheel wat mysterieus maakt. Het Zwarte woud staat tevens bekend om zijn koekoeksklokken. Wat ook erg leuk is, is dat er ook verschillende speciale wandelpaden zijn voor kinderen (bijvoorbeeld het kabouterpad).
  mooiste wandelroutes duitsland

 3. Altmuhltal Panoramaweg in Beieren
  Prachtige panoramas kom je tegen tijdens je wandeling waar je echt even bij stil moet staan. Tussen de beukenbossen, ruige rotsformaties en stoere kastelen is dit alles behalve een saaie route. In 2012 werd deze route zelfs gekozen als mooiste wandelroute in Duitsland. Die mag je dus zeker niet missen!

 4. Weg der zintuigen in Sauerland
  De Rothaarsteig oftewel Weg der Zintuigen in Sauerland is echt een hele leuke wandeling voor jong en oud. De belevingsstations onderweg en het blotevoetenpad prikkelen je zintuigen en geven het geheel een heel andere belevenis aan wandelen. Tussen door neem je even pauze op een bossofa of bosschommel.

5.Waterpad Sulzbachtal in het Zwarte woud
Ben je op zoek naar een wandelroute die extra geschikt is voor kinderen? Dan is het waterpad sulzbachtal in het Zwarte woud echt een aanrader. De korte van maar 3,6 kilometer staat vol met informatieborden waar de kinderen leuke weetjes kunnen ontdekken. Maar uiteraard ook de waterattracties onderweg en zelfs loopbruggen maken het voor de kinderen extra spannend en leuk.

Naast alle bovengenoemde wandelroutes zijn er nog veel meer wandelroutes in Duitsland. Ben je benieuwd welke dat zijn, laat het dan weten in de reacties zodat ik een vervolg kan schrijven op de wandelroutes in Duitsland. Van welke landen zou jij ook de mooiste en leukste wandelroutes willen weten?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.