Dagje cultuur snuiven op de Sallandse heuvelrug

Sallandse heuvelrug

De Sallandse heuvelrug is echt prachtig! Je kunt er prima een dagje cultuur snuiven en ik neem jullie mee naar plekken die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Een prachtig stukje Twente waar een heleboel geschiedenis te vinden is.

De Sallandse heuvelrug is een prachtig stuk natuur waar je prima een hele dag kunt vullen. Zelf woon ik in de buurt van de Holterberg en Sallandse heuvelrug en ga er daarom ook graag naartoe. Maar zelfs als je er niet in de buurt woont is het de moeite waard om te bezoeken. Ik ging zelf een tijdje geleden op pad en maakte een lijstje met leuke plekken om te zien en besloot om hier een artikel over te schrijven. Ben je benieuwd wat er zoal aan geschiedenis te vinden is op de Sallandse heuvelrug?

Cultuur snuiven op de Sallandse heuvelrug

Er is nog niet zo heel lang van alles te zien op zowel de Sallandse heuvelrug als Holterberg over de Tweede Wereldoorlog. Deze plekken zijn echt de moeite waard om eens te bekijken en gelukkig nam ik mijn camera een keertje mee zodat ik deze bijzondere plekken met jullie kan delen.

1. De Onderduikershol

Sallandse heuvelrug

Deze plek is in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om onderduikers te verbergen. Er is een onderduikerhol nagemaakt waar je een idee kunt krijgen hoe dit eruit heeft gezien in de oorlog. Mensen zaten hier niet alleen als het buiten 30 graden was, maar ook als het 10 graden vroor. Niemand mocht van hun weten en het bos was de perfecte plek om mensen onder te laten duiken. Op het informatie bord is veel te lezen over hoe het er in de oorlog voor de onderduikers uit zag.

2. Monument ter nagedachtenis

Sallandse heuvelrug

Dit monument kom je eerst langs als je naar het onderduikershol loopt. Er staan 3 fotos van mannen die op deze weg zijn doodgeschoten door de Duitsers. Erg indrukwekkend om te zien en heel moeilijk in te denken hoe deze periode voor deze mannen en alle andere onderduikers moet zijn geweest.

3. Resten V1 lanceerbaan

Sallandse heuvelrug

Op de Sallandse heuvelrug zijn meerdere plekken die voor de Duitsers belangrijk waren. Op de hoogste punten bouwde ze V1 lanceerbanen waarvan 1 er gedeeltelijk is opgebouwd. Dichtbij de parkeerplaats bij de Sallandse berg (restaurant) ligt deze baan.

4. Werkkamp Twilhaar
Nooit geweten dat er zo dichtbij een werkkamp is geweest. Het kamp was niet heel erg groot en alles wat er nog van over is, is de ingang van het kamp en het monument dat ze gemaakt hebben ter nagedachtenis hieraan. Dit staat er nog niet heel erg lang maar is toch zeer indrukwekkend om te zien. Zeker omdat wij toen ik nog veel kleiner was (een tiener) hier veel hebben gelopen. Toen was dit monument er nog niet en ontdekte ik per toeval een tijdje geleden toen ik voor het eerst op pad ging met mijn metaaldetector.

5. Canadese begraafplaats

Sallandse heuvelrug

Op deze begraafplaats liggen 1393 soldaten begraven. Heel indrukwekkend om te zien dat er zulke jonge mannen zijn omgekomen voor onze vrijheid. Dit is gewoon een plek die je gezien moet hebben als je op de Sallandse heuvelrug komt.

Mocht je geen interesse hebben in de geschiedenis is het toch zeer de moeite waard om eens een dagje weg te plannen naar dit gebied. De natuur is zo mooi en in het bos kun je prachtig lopen (verschillende wandelroutes). Daarbij is het bos voor mij ook een zeer rustgevende omgeving waar ik graag naar toe ga.

Kende jij de Sallandse heuvelrug? En ga jij graag naar het bos?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

4 thoughts on “Dagje cultuur snuiven op de Sallandse heuvelrug

  1. I would definitely don’t know about this part of history if you didn’t share it! Thank you for sharing beautiful information! It really helps me to increase my knowledge! love it! ❤

    1. You’re welcome! I love history and it is also so close to home! Thanks for responding to my blog! <3

    1. Jaa echt heel mooi en gelukkig voor mij echt heel dicht bij huis! Woon jij ook in Twente? Wat leuk!!

Comments are closed.