Burg und Schloss Zavelstein | Met wandelroute

Vakantie dagboek – 11 dagen Wildberg Duitsland

Ben je in het Zwarte Woud op vakantie dan kan je een bezoek aan deze burg und schloss Zavelstein niet overslaan. Tijdens mijn laatste vakantie in het Zwarte Woud bezocht ik de prachtige overblijfselen van deze burcht en kasteel. Waan je even weg in de middeleeuwen tijdens je bezoek en geniet van het prachtige uitzicht! Waarom jij hem niet mag missen?

In het plaatsje Bad Teinach – Zavelstein, een plaats in de Duitse deelstaat Baden Wurttemberg in de omgeving van Calw liggen de prachtige overblijfselen van wat vroeger een burcht en kasteel was.

Burg und Schloss Zavelstein
Vakantie dagboek – 11 dagen Wildberg Duitsland

Rond het jaar 1200 werd door de graven van Calw kasteel Zavelstein gebouwd. Zowel het kasteel als het dorp werden rond dezelfde tijd gebouwd al ging het kasteel in 1345 in de verkoop aan de graven van Wurttemberg. In 1367 werd Zavelsteint door Eberhardt de 2e tot stad benoemd. In 1616 werd het kasteel vernieuwd door Buwinghausen von Walmerode en in 1692 werd het verwoest door Melac. Heel erg jammer!

Het kasteel is goed zichtbaar in het Teinachtal en bestaat uit een compact maar royaal kasteel. Rondom het kasteel lag een gracht waar je nu door middel van een stenen brug overheen loopt. De eerste gracht en de buitenste vestigingsmuur van het kasteel bestaan niet meer, je loopt nu over de 2e gracht zo naar het kasteel. Oorspronkelijk heeft er een ophaalbrug tussen de eerste gracht en de buitenste vestigingsmuur gezeten. Typisch voor de regio is de schildmuur naast de poort, een dubbele gracht met buitenste vestigingsmuur wat het erg lastig maakte om te overwinnen.

Momenteel zijn de overblijfselen van de kelders en binnenplaatsen nog goed zichtbaar. De 2 oude kelder gewelven, poortgebouw en de vele kleine details zoals vensters en balksteunen geven je een beeld over hoe het er destijds uitgezien moet hebben.
Vakantie dagboek – 11 dagen Wildberg Duitsland

Over de wandeling?


De wandeling vanaf het bos is best pittig en je hebt dan ook echt goede wandelschoenen nodig. We waren nogal onvoorbereid er naar toe gegaan en parkeerde de auto in Bad Teinach en ging zo een wandelpad volgen naar de ruine in Zavelstein. Hier vind je de plattegrond en kun je de wandelroute zelf lopen.

Adres:
75385 Bad Teinach-Zavelstein, Duitsland

Maak jij tijdens je vakantie wel eens een wandeling? En heb je misschien eerder van dit soort wandelroutes gezien waarbij je langs verschillende bezienswaardigheden loopt?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.