BTW voor beginners – Deel 1 Prestaties Binnenland

sparen en besparen

Eerder maakte ik al een algemeen artikel over BTW voor beginners, maar ik wil hier toch dieper op in gaan. Daarom wil ik per deel van de btw aangifte een apart artikel schrijven, waar je allemaal rekening mee moet houden en hoe het allemaal precies werkt. We beginnen met deel 1 prestaties binnenland.

Zelf doe ik sinds april 2017 BTW aangifte per kwartaal voor mijn blog. Ik vroeg een btw nummer aan zodat ik facturen kom maken en een btw bedrag kon vragen. Ik heb nog geen kamer van koophandel nummer omdat ik hier gewoon nog te klein voor ben, met een btw nummer kan ik het prima af. Wil jij nou weten of het slim is om een btw nummer aan te vragen, neem dan contact op met de belastingdienst of de kamer van koophandel. Zij kunnen en willen je hierover alles uitleggen!

Deel 1 Prestaties Binnenland

In mijn algemene artikel BTW voor beginners schreef ik al wat alles een beetje inhoud. Omdat ik mij kan voorstellen dat het toch nog lastig en moeilijk is (want dit had ik in het begin ook), wil ik het wat uitgebreider uitleggen. Want iedereen kan echt zelf de Btw aangifte doen, mits je alles maar goed bij houd. Nu ben ik nog maar een kleine blogger en hooguit een kwartier bezig om dit allemaal in te voeren en te versturen. Maar ben je een grote blogger en gaan de getallen behoorlijk de lucht in, kan ik mij voorstellen dat je dit laat uitbesteden. Maar tot die tijd, gewoon lekker zelf doen, scheelt weer geld voor een accountant/boekhouder!

Wat is prestaties binnenland precies?

Onder prestaties binnenland vallen alle leveringen van goederen en diensten in Nederland. Om het even in normaal taalgebruik uit te leggen. Wij bloggers schrijven artikelen voor bedrijven in Nederland, en krijgen hiervoor soms betaald. Die artikelen zijn de leveringen in Nederland. Hieronder valt ook bijvoorbeeld de banner inkomsten, affiliate inkomsten, en eigenlijk alle inkomsten die je kreeg van bedrijven die in Nederland zijn gevestigd. Hier krijgen wij als bloggers dus het meeste mee te maken. En is 1 van de belangrijkste punten in de BTW aangifte.

Wat heel aardig is van de Belastingdienst is dat je mag afronden in jou voordeel. Dus bijvoorbeeld het bedrag is 75,40 dan mag je het afronden op 75euro. Het zelfde geldt voor de omzetbelasting. Als je voor een artikel 75euro vraagt, en hierover 21% btw rekent, krijg je dus 15,75euro btw. Je mag dit dan in jou voordeel afronden naar 15euro.

Voorbeeld van hoe een aangifte er in dit vak kan uitzien:
Omzet          Omzetbelasting
1A Prestaties binnenland belast met hoog tarief        75                       15

Voor 1B met laag tarief en 1C met overige tarieven geldt hetzelfde, maar eigenlijk heb je dit haast nooit gezien je altijd 21% btw rekent.

Bij vraag 1D krijg je prive gebruik. Deze vul je alleen in bij de laatste aangifte van het jaar (dus december). Heb je bijvoorbeeld een printer gekocht, maar gebruik je die ook prive, dan kun je dit deels aftrekken van de belasting. Hoe je dit doet en hoeveel je aftrekt laat de belastingdienst aan jou over. Je vult in dit kolom enkel de hoeveelheid btw in die je had van je prive gebruik. Bijvoorbeeld; de printer gebruikte je 25% prive, dan mag je 25% van de btw die je betaalde voor de printer hier invullen.
Bij vraag E hebben wij eigenlijk niets mee van doen, omdat het verleggen niet voorkomt bij Bloggen. Dit komt bij hele specifieke werkzaamheden voor zoals de bouw.

Snap je het allemaal nog? Moet je het echt niet snappen, wil ik je ook wel via de mail persoonlijk op weg helpen. Je mag mij hier altijd over mailen op; info@liefscarolien.nl

Heb jij al eens BTW aangifte gedaan, of overweeg je om een btw nummer aan te vragen?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.