Boek | Jiami – Niet wat jij denkt

jiami niet wat jij denkt

De afgelopen jaren heb ik al wel eens een boek review geschreven, maar dit waren boeken die over bloggen gingen. Nu heb ik een totaal ander soort boek waar ik jullie graag meer over wil vertellen. Jiami Jongejan heeft een eigen boek geschreven over haar eetstoornis en haar blog die haar hielp hem te overwinnen. Een heftig boek met herkenbare momenten die iedereen gelezen moet hebben!

Jiami was één van de eerste bloggers en vlogsters die ik volgde en nog regelmatig een kijkje neem op haar kanalen. Nu zag ik dit boek liggen bij onze bibliotheek en besloot ik om hem eens te gaan lezen. Ik wist dat het over haar eetstoornis ging en daarom heb ik juist dit boek niet eerder gelezen. Wie mij vanaf het begin volgt weet dat ik ook een eetstoornis heb gehad (gelukkig geen ziekenhuis opnames maar letterlijk op mijn bek gaan wat mij wakker schudde). Tijd dus om dit boek eens onder handen te nemen.

Niet wat jij denkt!

De informatie op de achterkant van het boek:
De 17-jarige Jiami is blogger, YouTuber, programmeur en influencer. Ze is 9 jaar oud als ze haar eerste website bouwt, en 12 als ze begint met bloggen. Het is ook in die tijd dat ze anorexia krijgt. De kilo’s vliegen eraf en haar gewicht bereikt de gevaarlijke ondergrens van 33 kilo. Door het contact met haar volgers krijgt ze langzaam maar zeker grip op haar eetstoornis en maakt ze het tot haar missie om coding door jonge meiden op de kaart te zetten.
niet wat jij denkt

In Niet wat jij denkt vertelt Jiami openhartig en eerlijk haar verhaal: van de zwartste perioden in haar leven tot de vele positieve mijlpalen als gevolg van haar beslissing om uiteindelijk ja tegen het leven te zeggen.
Dit boek is een autobiografische roman gebaseerd op het leven van Jiami en haar eigen ervaringen. Totaal anders als alle andere boeken omdat je het idee hebt dat je een dagboek leest (wat ik al zeer prettig ervaren heb!). Ik vond de manier waarop het geschreven is ook echt heel verleidelijk om door te lezen. Zeker omdat je toch benieuwd bent naar de zwarte bladzijdes die in het boek zitten.

Waarom jij hem ook zo moeten lezen!


Ik wil niet teveel prijs geven over de inhoud van het boek omdat je hem dan niet meer hoeft te lezen. Wat natuurlijk wel heel erg de moeite waard is! Als je haar filmpjes wel eens hebt gezien of haar blog hebt gevolgd, weet je een klein beetje wat er speelde. Maar in dit boek krijg je een hele goede blik op hoe heftig en ingrijpend deze ziekte (anorexia) is en wat voor impact dit heeft op zowel de omgeving als op jou als persoon.
De korte hoofdstukken lezen makkelijk weg en je wilt verder lezen om te weten hoe het verder gaat. Omdat ik zelf ook een eetstoornis heb gehad vroeger kwamen sommige dingen uit het boek mij heel bekend voor. Zoals het stemmetje dat je steeds minder wil laten eten.

Ben je nou ook benieuwd geworden naar dit boek of andere boeken die ik heb gereviewd en zou je hem ook willen lezen? Het is bij verschillende bibliotheken in Nederland te leen maar je kunt hem natuurlijk ook kopen op bol.com!

Kende jij dit boek van Jiami al?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.