Bigos – Poolse jachtschotel

bigos

Bigos, een poolse jachtschotel perfect voor de koudere dagen, maar ook prima in de zomer te eten. Smaakvol, makkelijk, en ook nog eens redelijk snel klaar. Ik laat je dan ook graag zien hoe je dit maakt, en vertel je ook nog eens een paar grappige feitjes.

Toen ik dit voor het eerst zag, dacht ik niet dat ik het zou lusten. Oke, het zien er niet echt onaantrekkelijk uit, maar omdat er zuurkool in verwerkt is (en ik dat absoluut niet lust), dacht ik dat ik het niet zou lusten. Maar niets is minder waar, ik vind het echt heel erg lekker! En je proeft de zuurkool niet eens. In Polen maken ze dit natuurlijk met heel andere ingrediënten, maar wij moeten ons redden met de middelen die we hier in Nederland hebben. Daarom het recept aangepast naar ingrediënten die gewoon hier in de winkels te koop zijn, maar net zo lekker zijn als de Poolse ingrediënten.

Bigos – Hoe maak je het?

bigos
Je hebt nodig voor een ruime pan Bigos:
– 1 rookworst
– 1 chorizo worst
– Een zakje zuurkool
– 1 kool (wij gebruiken vaak chinese kool)
– 2 laurier blaadjes
– 1 blikje tomaten puree
– Een beetje water (op gevoel toevoegen)
– Peper

In Polen gebruiken ze natuurlijk hun overheerlijke worsten, maar helaas kun je die niet of heel slecht in Nederland kopen. Daarom hebben we deze worsten vervangen door rookworst en chorizo. De chorizo geeft behoorlijk wat smaak af, en dat komt een beetje overeen met hoe het in Polen smaakt. Laat ik maar gewoon beschrijven hoe je dit maakt.
bigos

En nu?

Snijd de rookworst en chorizo in kleine blokjes, en laat dit even bakken in de pan. Door een klein beetje boter toe te voegen, krijg je een kruidige olie die zijn smaken erg goed afgeven aan het geheel straks. Snijd ook alvast de kool in middelmatige reepjes. En leg dit nog even aan de kant. Nu ga je eerst de zuurkool laten uitlekken. Wij knijpen het water er eigenlijk altijd uit, want dit is het zuurste.
bigos
Dat willen we natuurlijk niet in ons gerecht. Als het vet van de chorizo grotendeels is uitgebakken, is het tijd om de kool en de laurierblaadjes toe te voegen. Dit laat je ook even meebakken, zodat het grotendeels geslonken is. Daarna is het tijd om de zuurkool toe te voegen, een blikje tomatenpuree, en de peper. Doe een beetje water in de pan, zodat het lekker kan gaan sudderen. Laat dit ongeveer een half uurtje op middelvuur pruttelen. En dan rest alleen nog maar ‘Aan tafel & Opscheppen’.
bigos

Je zult zien dat de tomatenpuree zijn kleur en smaken door de hele pan hebben afgegeven. Het heeft nu een mooie oranje kleur gekregen. Zoals ik hierboven al schreef lust ik absoluut geen zuurkool. Maar in dit gerecht proef je het nauwelijks, omdat de kool en de worst zoveel smaken opvangen en zelf ook afgeven. Het zuur wordt geneutraliseerd op die manier. Mocht hij voor jou nog wel iets te zuur zijn, kun je altijd een schepje suiker te voegen. Het is belangrijk dat je de zuurkool echt goed uit knijpt, en zonder het vocht toevoegt zodat de bigos niet zuur wordt.

Eetsmakelijk!

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.