Bezoek aan kamp Dachau

kamp dachau concentratiekamp

Tijdens mijn vakantie in Zuid Duitsland heb ik concentratiekamp Dachau bezocht. Een kamp waar onwijs veel is gebeurd, en die al sinds 1933 bestaat. Ja want dit kan is veel ouder dan de tweede wereldoorlog. Wat ik van mijn bezoek aan kamp Dachau vond, en wat je er ongeveer allemaal kunt zien en van verwachten dat vertel ik je graag in dit artikel. Het is een totaal andere belevenis dan bijvoorbeeld Auschwitz waar ik ook ben geweest.

Dit kamp kun je totaal niet vergelijken met een Auschwitz of een kamp Amersfoort die ik eerder al eens heb bezocht. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten van te voren, maar was wel heel benieuwd naar wat ik kon gaan verwachten. We gingen er met de auto naar toe, en het is zeer makkelijk te bereiken. Al vanaf dat je van de snelweg af komt staat het goed aangegeven. Ook de parkeergelegenheden staan goed aangegeven. Rond het kamp is voldoende parkeergelegenheid waar je voor 3euro je auto de hele dag kunt parkeren.
kamp dachau concentratiekamp tweede wereld oorlog

Kamp Dachau

Aan het begin van het kamp (ligt een beetje aan van welke parkeerplaats je komt), loop je tegen het informatiecentrum aan. Hier kun je tegen betaling een audio tour huren die je in je eigen taal het verhaal van Dachau verteld. Zelf heb ik dit niet gedaan, want heb zelf niet heel veel met audio tours, je bent dan echt afhankelijk van de audio en zelf wil ik toch liever alles op eigen gelegenheid bekijken. Ook is er een winkeltje waar je verschillende boeken kunt kopen, ook over Anne Frank en Auschwitz, niet echt speciaal alleen over Dachau. Door het kamp heen, en op het terrein ervoor staan overal informatie borden in het Duits en Engels met daarop wat er zich allemaal afspeelde. Omdat dit het oudste kamp is (want het is al in 1933 opgebouwd) zijn er ook onwijs veel dingen gebeurd. Je kunt wel zeggen dat hier de dingen werden bedacht en vervolgens in andere kampen werden uitgevoerd. Je vind in Dachau bijvoorbeeld geen gaskamers, maar er werden wel menselijke experimenten gedaan. Dit werd hier bedacht en vervolgens in andere kampen door gevoerd. Dachau is oorspronkelijk een werkkamp, waar mensen verschillende werkzaamheden kregen opgelegd.
kamp dachau poort arbeit macht frei

Wat je zoal ziet in het kamp

Er zijn 2 barakken waar de mensen in leefde terug opgebouwd naar de ‘oude staat’, voor zover dat natuurlijk mogelijk is. Je kunt hier wel een heel goed beeld krijgen hoe de mensen leefde. Echt totaal anders als bijvoorbeeld Auschwitz waar mensen een paar planken om zich heen handen en in de winter gewoon dood vroren. In Dachau hadden ze een dicht gebouw waar de mensen veel minder last hadden van de weersomstandigheden. Van de 2 barakken is er 1 toegankelijk, waar je de slaapzalen ziet, de wc’s en wasruimte en de recreatieruimte. Er was voor iedereen een krukje waarmee ze aan de tafels konden zitten, en iedereen had een soort kastje. Van de andere barakken is enkel nog de fundering over. Verder staan de kantoren van de SS officieren er (helaas niet ingericht), en de cellen waar je werd ingezet als je straf verdiende. In deze gebouwen staan ook tentoonstellingen en grote borden met alle informatie over het kamp. Verder staat er in een vitrine de originele deur van de ingang van het kamp, die later ook in andere kampen werd neergezet (je ziet hem bijvoorbeeld ook terug in Auschwitz). Zelf vond ik wel dat er eigenlijk niets te zien was van alle medische experimenten die er hebben plaatsgevonden. Daar stond Dachau eigenlijk wel om bekend, maar hier is niet veel van terug te zien in de tentoonstelling.

Als je eerst dit kamp bezoekt en vervolgens Auschwitz dan houd je de goede volgorde aan. Ik heb eerst Auschwitz gezien met al zijn verschrikkelijke dingen en Dachau valt dan qua dingen die je ziet een beetje tegen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het verschrikkelijk wat er allemaal is gebeurd, maar als je eerst het ergste ziet en dan dit dan lijkt dit minder erg. Al praat ik het natuurlijk niet goed, want het is vreselijk wat er allemaal is gebeurd, ook in Dachau!

Ben jij al eens in kamp Dachau geweest?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Bezoek aan kamp Dachau

  1. Ik ben daar nooit geweest, ook niet in Auschwitz. Ik zou daar best een keer naartoe willen. In Overloon zijn wij een keer in een oorlogsmuseum geweest, dat was behoorlijk heftig weet ik nog.

Comments are closed.