Beter bloggen – Een inspirerend doe boek voor iedere blogger

beter bloggen

Wil je van je blog je bedrijf maken, maar ben je bang dat je niet goed genoeg bent, of heb je andere bedenkingen, dan kan dit boek je een zetje in de rug geven. Met inspirerende woorden, probeert het je enthousiast te maken om te bloggen. Dit boek is totaal anders dan alle andere blogboeken die ik tot nu toe heb gelezen, en ik raad hem je zeker aan!

Last van een blog dip, of wil je graag je blog groter maken, maar je weet niet hoe? Dit boek helpt je de inspiratie en motivatie te vinden die je nodig hebt. De motiverende woorden in het boek geven je gelijk de zin om te gaan schrijven. Ook staan er in het boek een heleboel opdrachten om bij jezelf na te gaan wat je stem is, en wat je precies wilt en kunt.

Beter bloggen

In het boek Beter Bloggen neemt Karin (de schrijfster van het boek) je mee in 3 hoofdstukken. Hoofdstukken Hart, Hoofd, en Handen zijn onderverdeeld in extra hoofdstukjes. Elk deel heeft zijn eigen opdrachten, en neemt je stap voor stap mee naar het schrijven van goede blogposts. Helemaal aan het einde van het boek staan nog extra blogopdrachten, checklists, en extra informatie. Hieronder zal ik kort uitleggen wat er per hoofdstuk en deelhoofdstuk beschreven staat.
beter bloggen

Deel 1: Hart
* Het hart van je blog
Hierin staat beschreven dat je voornamelijk blogt met je hart, en vervolgens met je hoofd. Doe je dit andersom krijg je last van kramp of zoals wij dat in blogland wel kennen; Blogdips / writers block. Blog je met je hart, zul je hier eigenlijk geen last van krijgen. Ook hoe het bloggen is ontstaan, en wat er allemaal is veranderd komt aan bod.
* Waarom is jou verhaal belangrijk
Of je nu persoonlijk of zakelijk blogt, de manier waarop je iets verteld is heel belangrijk. Bloggen is verhalen vertellen, en je kunt overal over schrijven. Wat je bijvoorbeeld hebt meegemaakt op je werk, wat je onderweg naar huis zag, of wat iemand tegen je zei. Het komt er op neer dat er altijd wel iemand op je verhaal zit te wachten. Misschien niet gelijk een grote groep mensen, maar er is altijd wel iemand geïnteresseerd in je verhaal.
* Motiveer jezelf
Dit hoofdstukje lukt het je sowieso om jezelf te motiveren om te gaan schrijven. Met tips wat je vooral niet moet doen als je wilt gaan bloggen tot het maken van een actielijst. In dit hoofdstuk maak je jezelf enthousiast en motiveer je jezelf om te gaan schrijven. Het vinden van je eigen stem is hierbij heel belangrijk, enkel wanneer je blogt vanuit je hart zul je het bloggen volhouden.

Deel 2: Hoofd
* Weg met die kramp!
Angst, kramp en perfectionisme zijn veel voorkomende problemen waar bloggers tegen aan lopen. Angst neem je weg door gewoon te doen, je hoeft niet perfect te zijn, want afdoende leer je! Perfectionisme en kramp liggen heel dicht bij elkaar. Daarbij is het belangrijk dat je vanaf het begin jezelf niet teveel regels op te leggen. Ook staat er aan het einde van dit hoofdstuk nog een lijst met 6 bekende smoezen om niet te gaan bloggen, en hoe je deze te lijf kunt gaan.
* Jij als merk
Hoe onderscheid jij je als merk, en wat is personal branding precies. In dit hoofdstuk komt het zakelijke al deels naar boven. Hierbij is het belangrijk om voor jezelf na te gaan wat de basiswaarde en kernwaarde van je bedrijf is/zijn. Daarbij wordt er ook uitgelegd dat persoonlijk en zakelijk bloggen heel goed samen kunnen gaan, en hoe je dit zou kunnen combineren.
beter bloggen

Deel 3: Handen
* Een goede blogpost
Waar voldoet nou een goede blogpost aan? Een aantal richtlijnen die je bij elke blogpost zou kunnen toepassen, met een begin, midden en eind (oftewel 1e alinea, uitleg alinea, slot/conclusie en een korte herhaling of vraag). Hierbij krijg je een heleboel schrijftips, en andere tips voor het maken van een goede blogpost.
* Nog beter bloggen
Herschrijven van artikelen kan je blogpost nog beter maken. Misschien is de zinsopbouw nog niet helemaal lekker, en kun je dit met het herschrijven aanpassen. Ook hierbij krijg je weer een heleboel tips hoe je dit kunt doen. Ook wordt nog een stuk over persoonlijk bloggen aangehaald, waarbij je voor jezelf moet nagaan wat de grens is wat je deelt met de buitenwereld. En worden voorbeelden gegeven op welke soorten manieren je allemaal zou kunnen bloggen.

Wat ik vind van dit boek?

Nadat ik het boek gelezen had, en eigenlijk al tijdens het lezen, begonnen mijn handen te jeuken om te gaan schrijven. De motivatie en inspiratie spat van het boek af, en kan een mooi middel zijn om uit je blogdip te komen. Natuurlijk is het voor iedereen een andere belevenis, maar mocht je net als mij geïnteresseerd zijn in bloggen en hier meer van willen leren, dan is dit boek echt iets voor jou. Wil je graag in de toekomst van je blog je bedrijf maken, kan dit boek een goed handvat voor je zijn om de motivatie en inspiratie te hebben om eraan te beginnen. Door elke hoofdstuk ga je voor jezelf na waarom je blogt, waar je graag over wilt schrijven, op welke manier je dit wilt doen etc. Ook de opdrachten die door het boek heen staan zijn prima in te vullen, en laten je echt even nadenken. De acht blogopdrachten achter in het boek zou je allemaal kunnen uitwerken tot blogposts, die je zelfs meerdere keren kan laten terugkeren op je blog. Dit boek pak je er makkelijk even bij, en binnen enkele minuten heb je je inspiratie voor je blog weer terug.

Het boek Beter bloggen kocht ik op bol.com waar je hem voor €17,95 kunt aanschaffen (affiliate link)

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Beter bloggen – Een inspirerend doe boek voor iedere blogger

Comments are closed.