Beginnen met Yoga en Meditatie – Mijn tips en ervaring

Ik had er zelf nooit over na gedacht om te gaan beginnen met yoga en meditatie. Maar na de gastblogs van Lisanne ben ik er wel serieus over gaan nadenken. Het lijkt mij heerlijk om lichaam en geest in balans te hebben en dat deze 2 soorten bezigheden zo veel impact kunnen hebben op je lichaam en gezondheid had ik nooit gedacht. Ik deel mijn tips en ervaring voor het beginnen met yoga en meditatie.

Geen raar zweverig gedoe, maar één worden met je lichaam en geest. Op een hele simpele manier beginnen met yoga (want ik ben echt niet lenig meer na al die jaren van school!) en ook meditatie is veel meer dan gewoon op de grond zitten. Ik kreeg van Lisanne een yoga mat en meditatiekussen zodat ik goed van start kon gaan. In de afgelopen weken heb ik meerdere malen geprobeerd dit voor mij passend en werkend te maken. Hoe dit ging en wat ik precies wel en niet prettig vind vertel ik je hieronder allemaal.

Yoga en meditatie

Yoga en Meditatie
Mijn eerste gedachten toen er aan mij werd gevraagd om yoga en meditatie eens te gaan proberen was ‘Dat is niets voor mij!’. Maar pas nadat je iets hebt ervaren kun je zeggen of het iets voor je is. Omdat ik onwijs graag nieuwe dingen uitprobeer begon ik met frisse moed aan dit nieuwe avontuur. Bij mijn eerste keer meditatie ging ik gewoon zitten op het meditatiekussen en mijn ogen sluiten. De gedachten op de vrije loop laten gaan. Was erg prettig want zodra je je ogen dicht doet komt er vanzelf iets waar je aan gaat denken. Yoga was een ander verhaal, dit vond ik zelf niet echt prettig. Ik ben dan zo iemand die gelijk van die moeilijk oefeningen wilt doen, maar dat lukt natuurlijk niet als beginner. Op pinterest ging ik op zoek naar yoga oefeningen voor beginners. Ik ben echt alles behalve lenig nu ik 24 ben maar dat is ook niet gek na minimaal 4 jaar geen sport of gym! De oefeningen (en nu moet je niet gaan lachen om de namen!); cobra, downward facing dog, cat, cow, chair, corpse, tree 1, tree 2, upward hand, warrior 1, warrior 2 waren echte aanraders als het op beginners aan komt. Mocht je niet weten wat deze namen betekenen, neem maar eens een kijkje op youtube of pinterest. Ik merkte dat ik beter sliep door de yoga en meditatie en dat ik minder aan het draaien was in de nacht. Ook werd mijn buik wat rustiger overdag en leek het meer in balans. En door mijn spieren door bepaalde bewegingen los te maken hoop ik in de toekomst ook iets minder last te hebben van spieren (fibromyalgie).

Mijn tips voor yoga en meditatie


Yoga en Meditatie
Wat ik je echt kan aanraden zijn een goede meditatiekussen en een goede yoga mat. Deze voor meer grip en meer comfort zijn deze echt nodig. Bij yoga doe je oefeningen waarbij je ervanuit moet kunnen gaan dat je blijft staan en niet wegglijd door de ondergrond. Een sticky yoga mat helpt je hier heel erg goed bij. Een meditatiekussen is niet alleen handig bij mediteren, maar is ook nog eens fijn om op te zitten en ziet er ook erg leuk uit. Tegenwoordig heb je zoveel varianten dat er bij elk interieur wel een meditatiekussen past. Ik koos voor een tribe motief die ik er zelf heel erg mooi en rustgevend uit vind zien. De yoga mat is ook erg fijn voor workout oefeningen die je op de grond doet. Ligt iets prettiger dan op de grond!
Daarbij kan ik je echt aanraden om eens een aantal youtube filmpjes te bekijken over yoga en meditatie. Je kunt dan ook goed kijken wat bij jou past en wat jij het prettigste vind.

Vraag aan jou: Heb jij wel eens aan yoga en/of meditatie gedaan?

* Dit artikel is geschreven na aanleiding van de gastblogs van Lisanne

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

7 thoughts on “Beginnen met Yoga en Meditatie – Mijn tips en ervaring

   1. Als het over Yoga gaat geef ik altijd maar een tip mee, luister naar je lichaam en kijk niet naar anderen.
    Mediteren als je in de meditatie afgeleid wordt stop en begin morgen terug.

    Aum Shanthi

    1. Beide tips kan ik zeker iets mee! Wil het veel te graag kunnen met als gevolg teveel pijn de dag erna. Rustig opbouwen is een beter idee.

     1. Zoiets lees ik graag als iemand ermee begint.
      Opbouwen en van iedere oefening en ademhaling genieten. En dan je gedachten nog eens leggen op een bepaald punt bij de oefening.

      Mediteren je kan het overal en begin gewoon op een stoel of waar je goed in zit.

      Aum Shanthi

 1. Ik moet het hoognodig weer gaan doen, maar het ontbreekt mij aan de wilskracht om het ook steeds vol te houden. Vandaag en deze week moet ik op zeker speciale stretchoefeningen gaan doen, omdat ik volgens mij nu Ischias heb. (lage rugpijn uitstralend naar mijn been) Op het internet gezocht en daar zijn oefeningen voor.En ik moet sowieso meer spierkracht gaan opbouwen en dat kan via yoga heel goed, zodat mijn rug meer stevigheid krijgt!

  1. Is inderdaad goed om dan oefeningen te doen die daartegen helpen. Moet eerlijk toegeven dat ik het ook lastig vind om vol te houden hoor.

Comments are closed.