Auschwitz

Iets wat iedereen in zijn of haar leven zelf gezien moet hebben. Waarom? Om te zien waarom er nooit meer oorlog mag uitbreken, en omdat je met je eigen ogen moet zien wat er is gebeurd en dat er zoveel mensen zijn omgekomen. In dit artikel vertel ik je alles over mijn bezoek aan Auschwitz, wat ik er van vond en deel ik enkel tips voor je trip er naar toe.

Op donderdag 15 september 2016 bezocht ik samen met mijn moeder, beide kampen van Auschwitz. We hadden kaartje gereserveerd ongeveer 1 week van te voren. Dit is verplicht anders kom je niet naar binnen. We hadden gereserveerd voor 16:20uur, omdat we zelfstandig wilde rondlopen. De reservering is voor Auschwitz 1, Auschwitz Birkenau kun je zonder reservering bezoeken, en het is aan te raden om dit kamp eerst te bezoeken. Dit deden wijzelf ook, en het geeft je een goed beeld van de omvang. Bij dit kamp wordt je niet gecontroleerd en kun je in en uit lopen. Wij waren ruim 2uur binnen en hebben over bijna het hele terrein gelopen. Als je daar loopt kun je het je moeilijk voorstellen hoe het moet zijn geweest voor de gevangenen. Je ziet barakken met de slaapgedeeltes, maar ook barakken met gootstenen, en anderen weer met wc’s. Natuurlijk alles in verschrikkelijke omstandigheden.
 photo DSC7379-1_zpsimh4nxnl.jpg
Helemaal achteraan het kamp Birkenau zijn de 2 immens grote ingestorte gaskamers en crematoriums te zien. Tijdens ons bezoek waren ze bij de 2e gaskamer opgravingen aan het doen. Het hele gebied was afgezet met hekken en er liepen mensen in witte pakken rond. Daardoor was het niet mogelijk om naar het meertje te lopen waar de as van de slachtoffers werd uitgestrooid. Er waren veel barakken dicht, waarbij een bordje hing met dat ze bezig zijn (werkzaamheden).

Informatie over Auschwitz.


Auschwitz 1: Het politieke kamp. Hiervoor moet je reserveren. Doe dit ruim om op tijd (liefst 2 weken van te voren). Wil je vrij rondlopen kan dat gratis voor 10uur en na 15uur. Tussen 10 en 15uur loop je met een gids en moet je betalen. Dat zo’n 45 zloty per persoon kost. 

Auschwitz Birkenau: Het concentratiekamp. Hier kun je de hele dag vrij rondlopen. Je hoeft niet te reserveren hiervoor en je wordt ook niet gecontroleerd. Het is aan te raden om dit kamp eerst te bezoeken, omdat je hier heel veel tijd kwijt bent. Er is een klein winkeltje waar je boeken en kaarten kan kopen.
 photo DSC7436-1_zpsoggrbksp.jpg
Tijdens mijn bezoek aan beide kampen, was voornamelijk bij het politieke kamp heel erg veel dicht. Er waren maar 8 gebouwen te bezichtigen waarvan er 5 gebouwen waren met tentoonstelling. Daar was ik heel eerlijk gezet erg teleurgesteld over. Op bijna elk gebouw hing een bordje met dat ze bezig zijn met werkzaamheden. De binnenkant van deze gebouwen die open waren, zijn zodanig opgeknapt dat de sfeer uit het gebouw is. In de gebouwen kreeg ik niet het gevoel dat er iets ergs was gebeurt. Het is te gemoderniseerd voor mijn gevoel. Met alle respect want ik heb een enorme interesse in de tweede wereldoorlog, maar wat ik ook van meerdere mensen hoorde die dag, is dat ze er teveel een toeristische attractie van hebben gemaakt. Auschwitz heeft geen moderne technologie nodig om zijn verhaal te vertellen. De kracht van Auschwitz is juist zijn pure, want alleen daardoor kun je je een heel klein beetje voorstellen hoe het moet zijn geweest.
Het concentratiekamp heeft wel een diepe indruk op mij gemaakt omdat je daar echt ziet hoe groot het is geweest. Ondanks dat daar ook niet veel barakken zijn en sommige ook dicht zijn voor onderhoud. Je krijgt daar wel echt het gevoel dat er iets ergs is gebeurt. Omdat ze daar niet de moderne technologie hebben toegepast.

Hoe kun je naar Auschwitz?

Je kunt met de trein, al is dat niet aan te raden. Het is vanaf het station nog een heel groot stuk lopen. Wij gingen met de bus vanaf Krakau station naar Oswiecim. Je betaald 14 zloty per persoon en je wordt voor de deur van het politieke kamp afgezet. De reis duurt 1,5uur. Vanaf het politieke kamp rijdt er elke 10 minuten een shuttlebus naar het concentratiekamp. Op de bus staat Birkenau en hiermee kun je gratis reizen. Je kunt ook met de eigen auto gaan, er is genoeg parkeergelegenheid.

Ik vind nog steeds nadat ik Auschwitz heb bezocht, dat iedereen eens in zijn/haar leven het met eigen ogen moet hebben gezien. Het is namelijk echt anders zoals je ziet op films en documentaires. Ik zal binnenkort een foto reportage delen met alleen maar foto’s die ik heb gemaakt tijdens mijn bezoek aan beide kampen van Auschwitz.

Vraag: Ben jij van plan om ooit een concentratiekamp of werkkamp te bezoeken? 

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

4 thoughts on “Auschwitz

  1. Mijn interesse is heel groot, net zoals jij beschrijft. Ik vind persoonlijk ook dat iedereen eens in zijn leven in een concentratiekamp moet zijn geweest. Ik ben al in verschillende geweest, maar Auschwitz vind ik lastig. Veel van mijn familie is daar vergast, dus voor nu is dat voor mij een te grote stap. Alles op zijn tijd :).

    1. Dat lijkt me nog veel heftiger. Ik heb alleen een opa van mijn moeder die in Auschwitz is geweest. En net zoals jij beschrijft, alles op zijn tijd!

  2. moet inderdaad verschrikkelijk geweest zijn.. heftige ervaring. mijn opa’s vader is gestorven in sachsenhausen en ik ben er ooit geweest toen ik rond de 4 was dus daar weet ik niets meer van. zou er wel nog een keer heen willen.

    1. Sachsenhausen ken ik zelf niet. Maar ga ik zeker even opzoeken op internet. Op netflix heb je een docu over Auschwitz waarin je heel veel ziet over de geschiedenis van de kampen, en waarin ze ook beelden laten zien van de gaskamers die zijn gebombardeerd.

Comments are closed.