Affiliate links gebruiken op je blog?

affiliate links gebruiken

Ik heb lang moeten na denken voordat ik besloot om affiliate links te gaan gebruiken op mijn blog. Wil ik dit wel, en hoe werkt dat dan allemaal precies? Maar toen vroeg ik mezelf af waarom ik het eigenlijk niet zou doen, als ik toch al een link verwerk ik mijn artikel, dan kan het ook wel een affiliate link zijn. Wat zijn de voor en na delen, en gebruik jij eigenlijk affiliate links op je blog?

Affiliate links, ze worden al heel lang gebruikt in de blogwereld. Heel lang heb ik mezelf wijsgemaakt dat ik dit niet wilde gaan gebruiken. Maar waarom eigenlijk niet vroeg ik mezelf een tijdje geleden af. Wat is er eigenlijk mis met een affiliate link, als ik toch ook gewone links gebruik? Of ik nu via een gewone link link naar een product, of dat doe met een affiliate link, jullie merken het verschil niet.

Affiliate links

Als je nog nooit van dit soort links gehoord hebt, vraag je je wellicht af wat het precies is, en wat je er mee moet. Laat ik dan voor het gemak eerst maar eens uitleggen wat het precies is, en wat je er mee kunt.

Wat zijn affiliate links?
Een affiliate link is een link die onthoud en doorgeeft via welke affiliate een verkoop is gedaan. Degene die een affiliate link heeft geplaatst krijgt een klein deel (commissie) over het bedrag waarvoor jij iets hebt gekocht. De link is altijd uniek en weet precies wanneer er een aankoop is gedaan of niet. Als jij iets koopt via een affiliate link merk je hier in principe niets van, en ook kost het je niets meer dan dat je het zou kopen zonder de affiliate link. Het is eigenlijk een win-win situatie, jij koopt een leuk product, en ik krijg daardoor een klein percentage over jou aankoopbedrag. Ik zal een voorbeeld geven; Ik schrijf op mijn blog over het boek How Blogs Work, ik vermeld daarin dat ik het kocht via bol.com en dat ik hem zeker aanraad aan iedere blogger die serieus bezig wil zijn met zijn/haar blog. Als jij dan overtuigd bent, en het boek ook wilt kopen, dan klik je op de link die ik invoegde bij het artikel, (dat is een affiliate link) koopt vervolgens het boek, dan krijg ik daar 8% commissie op. Jij betaald geen cent meer, hebt wel een heel nuttig boek, en ik krijg een paar cent doordat jij hem kocht via mijn blog.

Waarom ik af en toe gebruik maak van affiliate links?

Het is nu niet zo dat elk artikel vanaf nu vol zou zitten met dit soort links. Sterker nog, ik voeg enkel een link toe als ik echt vind dat dit meerwaarde bied. Bijvoorbeeld bij de boek review van Beter bloggen. Hierbij zou ik eigenlijk al een link zetten naar bol.com, maar nu is de link naar bol.com affiliate. Dit doe ik overigens gewoon met hun partnership, omdat ik me daar al op had aangemeld een hele tijd geleden. Deze links zullen dan ook maar eens per maand ongeveer verschijnen op mijn blog. Mocht je dus via zo’n link iets kopen krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Hier kan ik een extra inkomensbron voor mijn blog generen, zodat ik de meeste kosten er weer uit kan halen. Meer inkomen voor mij blog is voor mij belangrijk zodat ik kan blijven investeren in mijn blog. Elke cent die ik verdien met mijn blog stop ik ook weer terug in mijn blog. Bijvoorbeeld door een mooie lay-out te kopen, mijn hosting te betalen, of om producten aan te schaffen die ik op mijn blog wil reviewen. Laat ik het er op houden dat ik echt niet rijk wordt van mijn blog, en dat hoeft ook helemaal niet, maar een klein zakcentje is toch wel fijn!

Heb jij al eens gehoord van affiliate links? En maak jij misschien ook gebruik van deze links op je blog?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.