7 redenen waarom we de kou juist moeten gebruiken in onze beauty routine

badkamer verbouwing

Vanaf 1 januari zal bij een gemiddeld huishouden de energierekening met een kwart stijgen. Het gevolg: we zetten de verwarming lager en douchen minder lang warm. Echter zitten er ook veel voordelen aan kou. Treatwell brengt de positieve effecten van kou naar voren. Partner Sandra Alderding, al 8 jaar werkzaam als expert op het gebied van cryotherapie, geeft inzichten over de voordelen van extreme kou. Onbekend met deze behandeling? Lees er hier meer over.

Sandra’s passie is de zoektocht naar de beste manier waarop haar klanten zich energieker kunnen gaan voelen. Met cryotherapie kan dit al binnen 3 minuten. Ook vertelt ze meer over hoe je, acne, eczeem, psoriasis en zelfs reuma met cryotherapie kan behandelen. Kijk op Treatwell voor een salon bij jou in de buurt.

Sandra: “Na mijn eerste ervaring met extreme kou had ik maar één doel. Dit moet ik met zoveel mogelijk mensen delen.”

1. Kou stimuleert de bloedvaten in je huid

Ondanks dat het koude weer een droge huid kan veroorzaken, zijn koude temperaturen goed voor de huid. Voornamelijk een lage kamertemperatuur is beter voor je huid als je je vaak naar binnen en buiten verplaatst. Koude temperaturen zijn namelijk goed voor het bloedvatenstelsel en stimuleert de bloedvaten in de huid om goed te blijven te functioneren. De bloedvaten voeren voedsel en zuurstof aan en spelen een grote rol bij de temperatuurregeling van het lichaam. Zet de verwarming, in bijvoorbeeld je slaapkamer, laag of helemaal uit.

2. Was je gezicht met koud water voor een strakkere huid

Je gezicht met te warm water wassen kan tot gevolg hebben dat de huid uitdroogt. Je poriën gaan open staan en te veel van de huidoliën worden weggespoeld. Het is dus raadzaam om je gezicht met koud water de wassen. Door de kou zal je huid harder moeten werken om weer op temperatuur te komen, waardoor de bloedcirculatie bevorderd wordt en de huid op zijn beurt versterkt. Het gevolg is dat de huid even zal verstrakken.
slecht slapen, bed,

3. Een koude douche voor de bloedsomloop en organen

Sta je onder de douche? Zet de kraan dan even op koud. De effecten daarvan zijn het namelijk echt meer dan waard. De huid verstrakt en cellulitis wordt makkelijker afgedreven. Het huidweefsel zal sneller wordt voorzien van voedingsstoffen en zuurstof. Met een betere bloedsomloop zullen afvalstoffen je lichaam sneller verlaten wat ervoor zorgt dat je organen beter functioneren.

4. Kou maakt een gelukshormoon vrij en ontstresst je lichaam

Herken jij de schrikreactie die je kan ervaren als je onder een koude douche staat? Je lichaam ondergaat op dat moment in een plotse staat van alertheid en ‘reset’ doordat er adrenaline vrijkomt. Je hartslag en je ademhaling gaan omhoog en je hersenen gaan meteen ‘aan’. Als je de spanning dan loslaat en vertrouwt op je lichaam zullen er na de confrontatie gelukshormonen vrijkomen. Het gevolg is dat je lichaam en geest ontspant en je ontgift van negatieve energie. Het is een letterlijke en figuurlijk verfrissend. cryotherapie geeft hetzelfde effect. Het is goed voor de bloedsomloop, het stimuleert het immuunsysteem en het vermindert ontstekingen. Volgens Sandra is het de beste manier om je energieker te voelen. Een eenmalige cryo sessie geeft dezelfde dag nog het energieke gevoel.

5. Kou activeert bruin vet

Kou activeert het lichaam om bruin vet te verbranden. Bruin vet bevat veel eiwitten die het lichaam nodig heeft om warm te blijven. Zet de thermostaat wat lager; met 17 graden zet je het bruin vet al aan het werk. Wil je plaatselijk vet verbranden? Dan kan je beter cryolipolyse behandeling boeken via Treatwell. Voor deze behandeling is bijvoorbeeld salon SOOF in Amsterdam een aanrader. Bij een cryolipolyse behandeling kan je plaatselijk vet laten bevriezen, waardoor het verwijderingsproces in gang zal worden gezet en de vetlaag geleidelijk dunner zal maken. Je zal uiteindelijk afscheid kunnen nemen van de overtollige kilo’s.

Sandra: “Er zijn zoveel voordelen aan cryo, niet alleen de huid, de spieren en het mentale effect, maar ook als ondersteuning bij het afvallen. Een feit is wel dat als je echt structureel iets wil veranderen je een kuur van minimaal 10 a 20 keer moet doen.”
luxe spa moment

6. Koud water sluit je poriën en vermindert acne

Na een diepe reiniging van je gezichtshuid, door bijvoorbeeld een stoombadje, is het belangrijk om je huid af te spoelen met koud water. Waarom? Je poriën in je huid zullen zich sneller sluiten, wat voorkomt dat makkelijk vuil in komt en puistjes veroorzaakt.

Sandra: “Mocht je serieuze huidproblemen, zoals als acne, eczeem en psoriasis hebben, dan raad ik cryotherapie zeker aan. De huid wordt namelijk vanuit binnenuit hersteld en los van of je wel of geen huidproblemen hebt is cryo de booster voor een stralende zachte huid over je hele lichaam. Het is tenslotte het belangrijkste orgaan om ons te beschermen.”

7. Extreme kou als geneesmiddel voor stijve spieren en reuma

Wat hebben topvoetballer Cristiano Ronaldo, bokser Floyd Mayweather, en Wim Hofman gemeen? Alle drie zweren ze bij extreme kou, ofwel cryotherapie. Zo stellen ze met regelmaat hun lijf een paar minuten bloot aan -180 graden Celsius. Extreme kou kan voor topsporters en reumapatiënten goed werken als behandeling bij stijve spieren en reuma.

Sandra vertelt: “Ik ben met cryotherapie gaan werken omdat ik zelf aan fibromyalgie leid en dus bijna altijd stijve spieren heb. Na research bleek dat niet warmte bij deze vorm van reuma, maar juist kou de oplossing bleek te zijn. Na mijn eerste ervaring met extreme kou had ik maar één doel. Dit moet ik met zoveel mogelijk mensen delen.”

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.