5 tips voor een koel huis zonder airco!

mond verbrand

Ben je het ook helemaal zat dat je niet kan slapen omdat het te warm is in je slaapkamer? Vorig jaar sliep ik nog een aantal nachten in de tuin omdat ik niet kon slapen door de warmte in mijn zolderkamer. Dit jaar pak ik het iets anders aan en zorg ik dat ik deze 5 tips toepas voor een koel huis zonder airco!

Ons huis staat op een hoek waarbij de grote muur de hele dag in de zon staat, het kan dan ook flink opwarmen in ons huis als eenmaal de zon erop staat. Op dagen waarbij het 20 graden buiten is, kan het bij ons ook zeker nog een paar graden warmer worden. Niet zo erg, maar als het buiten al boven de 30 graden is, houd ik het liever koel in huis want van mij hoeft al die giga warmte niet. Graadje of 20 a 25 vind ik meer dan genoeg. Maar hoe houd je het huis koel zonder airco, beter voorkomen dan genezen toch?

5 tips voor een koel huis

Een airco kan best duur zijn en de energie rekening ervan ook zeker. Toch zijn er 5 tips waarbij je zonder een airco ook je huis koel kunt houden.

 1. Geen elektrische apparaten
  Heb je weleens een elektrisch apparaat vastgepakt toen het warm was? Nou echt hoor, dat elektrische apparaat is zo warm en geeft dus ook veel warmte aan de ruimte af. Als het buiten zo warm is, is het handig om elektrische apparaten zoveel mogelijk uit te laten. Laat de computer of televisie niet de hele dag aan staan.

 2. Ramen open of dicht op het juiste moment
  In de ochtend is het meestal nog lekker koel en dat is precies het juiste moment om de ramen allemaal lekker wijd open te zetten en die koele lucht naar binnen te laten. Maar aangezien het snel opwarmt is het wel belangrijk dat je rond een uurtje of 9 alles weer dicht doet en de ramen dicht laat (het liefst met gordijnen of rolgordijnen dicht!). Zodra de zon weer onder is, kun je de ramen weer open gooien en ook eventueel in de nacht de ramen open laten.

 3. Kies een koude maaltijd
  In de zomer heb ik nooit echt de behoefte om veel te eten en eet ik het liefst een salade of barbecue. Een fornuis geeft net zoals elektrische apparaten erg veel warmte af en zorgt er alleen maar voor dat het huis nog warmer wordt dan dat het al was. Buiten koken (door een barbecue bijvoorbeeld) is een goede oplossing, of kies voor een maaltijd die je koud kunt eten.

 4. Het juiste beddengoed
  Ik kan er niets aan doen maar hoe warm het ook is, ik moet echt onder een deken liggen wil ik in slaap kunnen vallen. Kies voor katoen of linnen, die zijn namelijk luchtig en blijven langer koel dan andere stoffen.

 5. Een ventilator
  Een ventilator zorgt ervoor dat er extra koude lucht door het huis verspreid wordt. Wij hebben bijvoorbeeld een ventilator waar je een blok ijs in kunt doen (maar je kan het er ook bijvoorbeeld voor zetten) en daardoor komt er nog meer koude lucht de ruimte in.

Hoe houd jij je huis koel als het warm is buiten?

Tagged in :
About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “5 tips voor een koel huis zonder airco!

 1. “Heb je weleens een elektrisch apparaat vastgepakt toen het warm was?”

  Jep, gisteren een monitor opgepakt en die was nog warm – ook als was ie uit.

Comments are closed.