4 tips voor het starten van je eigen bedrijf!

structuurjunkie planner

Het hebben van een eigen bedrijf is onwijs tof, maar er komt ook heel veel bij kijken! Dingen die ik geleerd heb de afgelopen jaren, maar ook zeker het afgelopen jaar als officieel ondernemer! Hierbij mijn 4 tips voor het starten van je eigen bedrijf!

Omdat ik het afgelopen jaar, na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel onwijs veel heb bijgeleerd, leek het mij tof om al mijn tips met jou te delen. Daarvoor was ik voor de belastingdienst al een aantal jaren een ondernemer en deed ik heel wat BTW aangiftes. Tot ik in december 2019 de KOR, de kleine ondernemersregeling, aanvroeg voor het jaar 2020. En geloof mij, dat scheelde echt bakken met werk!

4 tips voor het starten!

Het starten van je eigen bedrijf kan heel eng zijn maar is daarnaast ook heel spannend en leuk! In de jaren dat ik alleen voor de belastingdienst een bedrijf was en mijn blog eigenlijk als hobby uitvoerde heb ik al veel dingen kunnen leren. Maar omdat ik in juli 2020 mijn webshop wilde starten moest ik me vanaf dat moment ook inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Heel andere koek is dat ineens, volwassener misschien wel. In ieder geval maakte ik al gebruik van de Kleine ondernemersregeling en scheelt dat voor nu nog een heleboel officiële administratieve taken. Neemt niet weg dat je die wel hebt natuurlijk. Maar welke tips kan ik jou nou echt meegeven?

1. Schrijf een plan
Dit kan ik je echt aanraden, schrijf een plan. Wat ben je van plan om te gaan doen, hoe wil je dat gaan doen, wat heb je ervoor nodig. Toen ik vorig jaar juli met het idee kwam om een webshop te beginnen lag ik nog in het ziekenhuis. In het ziekenhuis bed op een 4 persoonskamer schreef ik mijn plan van aanpak, mijn bedrijfsplan. Ik wist precies wat ik wilde, wat ik daarvoor moest gaan doen en hoe ik dat wilde gaan doen. Dit plan is in de tussentijd iets aangepast maar de basis is hetzelfde. Een leidraad, iets waar je op terug kan vallen als je het even zwaar hebt.

2. Lees je in!
Lees je zoveel mogelijk in, van administratieve taken tot praktische dingen. Als je je inschrijft bij de KVK dan krijg je ook automatisch met de Belastingdienst te maken. Lees je in wat de KOR voor je kan betekenen, hoe je je administratie/boekhouding het beste kunt bijhouden. Probeer zoveel mogelijk informatie eigen te maken.
natural blooming

Wat wil je bereiken met je eigen bedrijf?


3. Wat zijn je doelen?
Bij het schrijven van mijn plan maakte ik ook gelijk een lijst met doelen die ik het eerste jaar wilde bereiken. Of eigenlijk op z’n minst aan wilde werken. Omdat ik officieel pas 29 juli 2020 startte heb ik in 2020 maar weinig tijd gehad om echt te werken aan doelen. Het was vooral eerst kennis maken met en snuffelen aan wat voor mij precies werkt. Echt serieus met doelen bezig zijn was ik pas in december 2020. Ik schreef toen alle doelen op voor 2021 en waar ik echt actief aan wilde gaan werken. Want het hebben van je eigen bedrijf betekend niet dat je klaar bent met leren, of achterover kunt gaan leunen! Het hebben van je eigen bedrijf vraagt om een constant leerproces, verbetering etc.

4. Geef niet op!
Er komen ongetwijfeld momenten waarbij je de handdoek in de ring wilt gooien. Die heb ik ook gehad hoor! En ook wel vaker dan 1 keer het afgelopen jaar. Maar ik ging door, ik stond op en leerde van deze momenten. Dat resulteerde die maand ook gelijk voor een booming omzet omdat ik gelijk dingen ging aanpassen en leerde van de momenten waarop ik eigenlijk wilde stoppen. Niemand zegt dat het hebben van een eigen bedrijf makkelijk is. Ga door, geef niet op en als je valt, sta dan op en doe je hoofd omhoog, jij kunt dit!

Heb jij ooit overwogen om een eigen bedrijf te starten?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “4 tips voor het starten van je eigen bedrijf!

  1. Goede tips! Ik heb (inmiddels) 2 bedrijven. Mijn fotografiebedrijf en sinds een paar maanden ook een webshop in eigen ontworpen kaarten met gedichten.
    Voor mijn webshop had ik een heel plan geschreven, die kans heb ik voor mijn fotografiebedrijf destijds niet gehad. Achteraf vind ik dat eigenlijk heel erg jammer. Ik stapte er out of the blue in zonder enig idee te hebben wat ik wilde fotograferen. Mensen was het idee. Maar dat is natuurlijk een breed begrip. Ik ben nu 3 jaar verder en ik heb het nu wel aardig in beeld. Vooral door ervaringen gemerkt wat ik leuk vind om te doen. En ik ontdek ook weer nieuwe dingen.

Comments are closed.