20 en geen rijbewijs

Ja de titel zegt het goed, ik ben al voorbij de 20 en heb nog geen rijbewijs. Maar daar gaat hopelijk binnenkort verandering in komen. Maar waarom heb ik eigenlijk nog geen rijbewijs? Je leest het onder andere in dit artikel.
life diary Carolien
Voor dit artikel werd ik geïnspireerd door Vie de Julie , zij schreef hier eerder deze week een artikel over, en het leek me leuk om mijn kant ook te vertellen aan jullie. Want waarom ben ik 22jaar en nu pas begonnen met mijn rijbewijs?

Oke allereerst wil ik gewoon beginnen met dat ik het nooit nodig vond om mijn rijbewijs te halen. Ik deed alles met het OV, want ik kreeg mijn studie nog als gift. Daarnaast doe ik nagenoeg alles toen en nu op de fiets. En heb ik een hele lieve vader die mij regelmatig met de auto ergens heen bracht. Als mijn band dan weer leeg was, of het regende wel heel hard dan bracht hij me naar het station. Ik had tot mijn 20e mijn eigen rijbewijs dus nergens voor nodig.

Daarnaast heb ik er ook gewoon eerder geen geld voor gehad. Misschien dat sommige van jullie dit artikel nog herkennen, waar ik uitleg gaf over hoe wij de afgelopen 2 a 3 jaar hebben geleefd. En had dus andere prioriteiten.

In oktober ben ik begonnen met mijn rijlessen. Na 2 a 3 lessen kreeg ik de theorieboeken en kon het lezen beginnen. Als dit artikel online komt heb ik 14 rijlessen gehad. En ik hoop binnenkort te horen hoeveel ik er nog moet voor mijn rij examen.
Binnenkort heb ik mijn theorie examen en die hoop ik natuurlijk in één keer te halen. Dus daar ga ik nog even goed voor leren. En ik hoop ik het nieuwe jaar mijn rij examen ook te halen.

Ik ben dus echt niet de enige die na zijn 20e pas haar rijbewijs haalt. En daar is ook helemaal niets mis mee, want persoonlijk vind ik 16,5 en 17jaar veel te jong om een auto te mogen besturen. Maar dat is mijn mening!
En dan als laatste heb ik nog een vraag aan jullie. Hoe oud waren jullie toen jullie begonnen met je rijbewijs, of misschien moet je nog wel beginnen? Laat het hier beneden in de reacties achter! Ik ben echt benieuwd naar jullie antwoorden!
handtekening carolien

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

28 thoughts on “20 en geen rijbewijs

 1. Oh ik ben 19 bijna 20 en ik heb ook nog geen rijbewijs. Ik vind het helemaal niet erg. Want tegenwoordig als jongere om het te halen is het heel erg moeilijk. Dus ik doe dan liever wat sportiever en ga met de fiets zo ver ik kan :}. Mijn vriend heeft wel een rijbewijs dus da’s gemakkelijk. :}

  1. Ja ik heb dus precies hetzelfde, het is dat ik nu echt geen kans heb op werk zonder een rijbewijs dus tja dan moet ik het wel halen. Want altijd thuis zitten is niets voor mij. Ik deed ook echt alles op de fiets, en nu nog hoor! Veel makkelijker!

 2. Wat een leuk artikel. Ik heb nog steeds geen rijbewijs….. IEKS! Ik woon in Amsterdam en doe alles met ov. Alsnog merk ik nu dat ik in een dorp op school zit, en ook stage zal moet lopen dat ik nog beperkt ben. Wil in 2016 denk ik wel gaans starten!

  1. Ooh super leuk! Ja ik ben ook echt alleen begonnen omdat ik anders geen kans heb op werk, omdat alles veel verder weg ligt, en het vaak niet met de ov te doen is. Maar nu ik eenmaal ben begonnen vind ik het wel heel erg leuk, en kan ik eigenlijk ook niet wachten tot ik alleen de weg op kan! Nooit meer afhankelijk van reistijden en gewoon zelf kunnen bepalen waar je stopt en hoelaat je weg kunt/wilt/gaat.

  1. haha ja nu ik ben begonnen hoop ik wel dat ik begin van 2016 mijn rijbewijs haal hoor 🙂 En hopelijk alles in 1x! 🙂

 3. Leuk om te lezen! Ik had tot maart dit jaar ook nog geen rijbewijs en ben zelf al 24 jaar 😉 Eigenlijk om dezelfde redenen die jij noemt. Ik deed mijn boodschappen op de fiets en voor wat langere afstanden ging ik met de bus of trein. Toen mijn vriend en ik besloten om voor een jaar naar Zweden te gaan, besloot ik om wel voor mijn rijbewijs te gaan. In Zweden zijn de afstanden enorm groot en ook is het landschap wat heuvelachtig. Eigenlijk kun je daar niet zonder rijbewijs 🙂 Nu rijd ik elke dag, dus ik ben blij dat ik hem toch gehaald heb.

  1. Heel leuk om te lezen! Je ziet het toch steeds vaker dat mensen pas later hun rijbewijs halen. Ja in Zweden heb je dat inderdaad nodig! Daar kun je niet zomaar even op de fiets naar de supermarkt (ligt natuurlijk wel aan waar je zit, maar over het algemeen is het dan een aardig eind fietsen!)

 4. Ik kan je vertellen dat mijn moeder haar rijbewijs niet heeft, puur omdat mijn vader altijd ons overal heen bracht. Mijn vader is overleden in 2009, dus ze merkt nu wel hoe afhankelijk ze was. Ze had ook 3 keer examen gedaan, maar alle 3 de keren gezakt dus had ze de hoop opgegeven. Ikzelf heb nu bijna een jaar mijn rijbewijs. Ik was 18. Ook ik had er geen geld voor, maar kreeg het cadeau voor mijn verjaardag van mijn opa en oma. Daar had ik echt mazzel mee, anders had ik nu ook nog geen rijbewijs hoor!

  1. Ja mijn moeder heeft inderdaad ook geen rijbewijs, deels ook doordat er geen geld voor is, maar ook omdat mijn vader eigenlijk altijd rijdt en het voor hun gevoel niet nodig is. Ik ben blij dat ik nu wel ben begonnen, en hoop snel mijn rijbewijs te halen! Want het is echt zoveel makkelijker!

 5. Leuk om te lezen. Ik denk persoonlijk dat je nooit te oud bent voor een rijbewijs. Het is maar net waar je behoefte aan hebt. Als jij je dagelijkse dingen prima op de fiets of met OV kunt doen, dan snap ik dat je geen behoefte hebt aan een rijbewijs. 16-17 vind ik ook wel erg jong.

  Ik heb mijn rijbewijs op mijn 19e gehaald en vervolgens 6 jaar NIET gereden, haha. Ik kreeg het als kado van mijn ouders, maar daarna ben ik gaan studeren en had dus gratis OV waardoor ik geen behoefte had aan een auto. Na mijn studie heb ik pas een auto aangeschaft en kan nu niet meer zonder.

  1. Ooh heerlijk lijkt me dat! Ik hoop begin volgend jaar mijn rijbewijs te halen. Zit nu op mijn 14e les, en binnenkort de theorie examen dus nog even geduld. Helaas is het straks kerstvakantie en vallen er al een aantal dagen uit waarop je kan lessen. Nou ja, dan is januari maar even een tandje bij zetten 🙂

 6. Ik ben 34 en heb nog steeds mijn rijbewijs niet . Ik woon in het centrum van Amsterdam, waar een plekje voor een auto vinden onmogelijk is, dus voorlopig blijf ik gewoon met het openbaar vervoer reizen

  1. Nee dat is inderdaad behoorlijk lastig, en een auto is dan eigenlijk overbodig. En je hebt alle mogelijkheden met het openbaar vervoer! Heerlijk lijkt me dat.

 7. Ik ben 33 en heb nog steeds geen rijbewijs. Ik ben begonnen op mijn 18e verjaardag, totdat mijn instructeur in slaap viel en ik daar niet meer wilde rijlessen. Ik ben bij de 2e rijschool begonnen toen ik 21 was en kreeg halverwege mijn lessen ontslag, waardoor de centjes voor het rijlessen niet meer doorgingen. Daarna had ik weer werk, maar zorgde ik voor mijn moeder en broertje. In 2012 ben ik weer gaan rijlessen, maar helaas waren na het pakket dat ik cadeau had gekregen weer mijn centjes op, dus kon ik weer niet verder.
  Ik denk niet dat het er ooit nog van gaat komen, aangezien ik tegenwoordig volledig afgekeurd ben en mijn inkomen dus niet meer zal groeien… Maar de bus en trein vind ik ook geen drama gelukkig.

 8. Heel leuk dat je geïnspireerd werd door mijn artikel! Inderdaad, er is helemaal niets mis mee hoor! Hopelijk slaag je de eerste keer en lukt het rijden wat 😉

  1. De theorie heb ik 22december in 1x gehaald, dus hopelijk gaat het afrijden ook goed. Ben nu bij mn 16e les dus moet nog wel even. We gaan nu de bijzondere verrichtingen enz. oefenen.

  1. ooh spannend! Het is echt heel leuk hoor 🙂 Ik dacht dat het niets voor mij was, maar ik geniet elke keer weer van de rijlessen. Morgen ochtend heb ik mijn 18e les, en we rijden nu al de examen routes. Hierna hoef ik alleen nog de bijzondere verrichtingen te oefenen en dan mag ik hopelijk snel mijn examen doen.

Comments are closed.